Gentur ponuda Zagreb Sightseeing

Pošaljite nam poruku i u kratkom roku ćemo vam poslati našu ponudu za razgledavanje Zagreba.

 
 

Gornji Grad

The splendid cobblestone streets and red-tiled roofs of the buildings in medieval Gornji Grad, Zagreb's Upper Town, make for a beautiful place to begin a sightseeing tour of the Croatian capital. Once two separate towns known as Kaptol and Gradec, Gornji Grad is home to many of the city's most visited tourist attractions, including the cathedral, parliament building, and numerous museums and churches.

Make sure to stroll along its most famous street, the colorful Tkalciceva Street, which is filled with sidewalk cafes and restaurants, as well as boutiques. Other highlights include Kaptol Square, notable for its many early 17th-century buildings, and the Dolac fruit and vegetable market.

Perhaps the most striking feature, however, is St. Mark's Church, easily recognizable by the brightly colored tile roof bearing the coats of arms of Croatia, Dalmatia, Slavonia, and Zagreb City. Be sure to also pop inside for a look at the stunning interior with its statues by famous Croatian sculptor Ivan Mestrovic, along with frescoes painted by Jozo Kljakovic.

Zagrebačka katedrala

Današnja je zagrebačka katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije. Izvana je duga 77 metara, a široka 46,20 metara. Visina tornjeva iznosi 104 (sjeverni) i 105 (južni) metara. Unutarnja površina za vjernike je 1617 m2 i može primiti više od 5000 vjernika.

Zagrebačku biskupiju osnovao je ugarski kralj Ladislav oko g. 1093/4. i odredio da se gradi katedrala. Gradnja nove katedrale započeta je vjerojatno poslije g. 1102. i posvećena je g. 1217. Građena je u romaničkom prijelaznom stilu. Za tatarske provale 1242. godine ta nova katedrala je jako oštećena. Obnovu je izveo biskup Timotej između god. 1264. i 1284. u gotici. U to vrijeme izgrađen je istočni bazilikalni dio katedrale. Zapadni, tzv. dvoranski dio, tj. s jednako visokim svodovima u sve tri lađe, izgrađivan je kroz XIV, XV. i u prvoj polovici XVI. stoljeća. Od druge polovice XV. stoljeća do prve četvrtine XVI. stoljeća građeni su bedemi i kule oko katedrale za obranu od Turaka. U XVII. stoljeću katedrala je pretrpjela dva velika požara.

Obnova je trajala do druge polovice XVII. stoljeća. Kao završni radovi obnove bili su izgradnja južno masivnog zvonika, koji je...

Park Maksimir

Jedna od najomiljenijih zelenih oaza Zagrepčanki i Zagrepčana najveći je gradski park Maksimir koji je obilježio 220 godina od osnutka. Park je utemeljen krajem 18. stoljeća u gustoj stoljetnoj šumi, zaslugom biskupa i velikog ljubitelja prirode Maksimilijana plemenitog Vrhovca, u čiju je čast park dobio i ime. 

Zagrebački biskup započeo je radove 1787. godine, na lovištu zagrebačkih biskupa, želeći urediti park u klasicističkom, francuskom stilu, s cvjetnjacima, paviljonima, ružičnjacima, staklenicima. Park je djelomično uređen i svečano otvoren za građanstvo 1794. godine. Nadbiskup zagrebački,
kardinal Juraj Haulik, krajnji tvorac parka, napustio je ideju francuskog parka i početkom 19. stoljeća uredio Maksimir u stilu engleskog romantičarskog perivoja - prirodne, raskošne park-šume. Na 316 hektara uređene su livade i proplanci, staze i puteljci, regulirani potoci te oblikovano pet umjetnih jezera. Izgrađena su impozantna ulazna vrata, paviljoni, biskupska ljetna rezidencija, vidikovac, postavljene ukrasne skulpture, posađene tematske cjeline. 

Jedan od najprepoznatljivijih simbola parka je Vidikovac,...

Tržnica Dolac

Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene (o tome svjedoči ulica Pod zidom). Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između crkve sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščaka. Osim zidina je porušeno nekoliko kuća u starom gradskom naselju Dolac.

Tržnica se nalazi u gradskoj četvrti Gornji grad - Medveščak između Trga bana Josipa Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada. Kombinacija je otvorene (za voće i povrće) i zatvorene (za meso, nalazi se ispod otvorene tržnice). Sjeverno od Dolca je Trg Petrice Kerempuha na kojem se nalazi prodaja cvijeća, a on se na sjeveru nastavlja na Opatovinu s prodajom odjevnih predmeta i raznih obrtničkih proizvoda. Trg Bana Jelačića i Dolac povezuje ulica Splavnica na kojoj se također prodaje cvijeće. Godine 2006. na tržnici je postavljen kip tradicionalne prodavačice "kumice Barice", djelo kipara Stjepana Gračana. Kumice su...