Iako se na web stranicama međunarodnih aerodroma i aviokompanija uvijek mogu pronaći osnovne informacije o tome šta možete unijeti u avion, sigurno ste se svaki put prilikom pakovanja opet pitali šta sve smijete nositi u svom ručnom prtljagu.

Poznato je da prtljag koji nosite sa sobom u putničku kabinu ne smije prelaziti propisanu težinu (8-10 kg ovisno o avio kompaniji) i dimenzije (55 x 40 x 23 cm), no kad se radi o tome šta spakirati u ručni prtljag, dileme imaju čak i iskusni putnici.

Na samom početku bitno je naglasiti da prilikom putovanja avionom razlikujemo tri vrste prtljaga, a to su predani prtljag koji se odnosi na veće torbe i kofere koje predajemo prilikom check in-a na aerodromu, ručni prtljag koji nosimo sa sobom u avion te ostavljamo u posebne odjeljke za prtljagu iznad putničkih sjedišta, te privatni prtljag kao što je manja torba u kojoj nosimo dokumente, novčanik i mobitel.

Pravila o strogo zabranjenim stvarima na letovima kao što su oružje, te otrovne i opasne supstance se odnose na svaku vrstu prtljage, ali ne i na hranu i pića te sportsku opremu i rekvizite koje možemo nositi u predanom, ali ne i u ručnom prtljagu.

Kako bi riješili ove nedoumice, pripremili smo mali vodič za putnike u kojem donosimo više o tome šta (ne) smijemo nositi sa sobom u avion;

 

Elektronika

Unošenje elektronskih uređaja kao što su laptop, mobitel, MP3 player, fotoaparat i kamera je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo. Ovi uređaji mogu biti oštećeni prilikom transporta predanog prtljaga, pa je najbolje da ih nosite sa sobom.

Iz sigurnosnih razloga, na nekim aerodromima vas mogu pitati da prilikom kontrole upalite svoj laptop ili mobilni telefon, pa uvijek vodite računa o tome da prije polaska na put napunite baterije vaših uređaja.

Od ostalih uređaja, u avion je dozvoljeno unijeti i fen za kosu, peglu za kosu, aparat za brijanje te putnu peglu za odjeću.

 

Tekućine

Prema opšte poznatim pravilima, kod pakovanja ručnog prtljaga svaki putnik mora posebnu pažnju posvetiti tekućinama, kremama, losionima i gelovima. Tekućine koje nosite u ručnom prtljagu moraju biti u bočicama od najviše 100 mililitara, a po putniku je dozvoljeno ponijeti jednu prozirnu vrećicu u kojoj se nalazi najviše jedna litra tekućine. Lijekovi i hrana za bebe nisu uključeni u maksimalnu količinu od jedne litre, ali njih je isto potrebno staviti u posebnu vrećicu i prijaviti prije ulaska u avion.

Što se tiče tekućina, u avion tako možete ponijeti hranu za bebe i lijekove u tekućem stanju, gelove za tuširanje, šampon, kreme za lice, pjenu za brijanje, parfem, dekorativnu šminku i dezodorans (najbolje stick ili roll-on) u količini ne većoj od 100 ml.

 

Opasne materije i predmeti

Poznato je da se opasni predmeti kao što je vatreno oružje te noževi i drugi oštri predmeti ne mogu unositi u avion, ali postoji i niz drugih predmeta i materija koje su deklarirane kao opasne i nećete ih moći ponijeti sa sobom u ručnom prtljagu.

U avion ne smijete nositi niti škarice, skalpel i britve, kao niti jedan drugi predmet koji ima oštricu dužu od 6 cm.

Interesantno je da u zabranjene predmete u avionu spada većina sportskih rekvizita i opreme, kao i alat te oprema za kampiranje. To se odnosi na opremu za pecanje, penjanje i planinarenje, ronjenje, streljaštvo, veslanje, kao i rekvizite koji se koriste u borilačkim sportovima. Neke od ovih sportskih rekvizita je potrebno posebno prijaviti prije leta, pa se prije putovanja uvijek raspitajte o potrebnim procedurama.

Što se tiče opasnih, zapaljivih i eksplozivnih materija i tekućina, one su strogo zabranjene pa i u malim količinama. Tu spadaju razne kemikalije, plinovi te sprejevi i boce pod pritiskom. U ove tekućine spadaju aceton i peroksid kojeg sadrže boje za kosu, te sprejevi za samoobranu, čak i oni koji sadrže papar.

Podsjećamo da su svi zabranjeni i potencijalno opasni predmeti i materije su zabranjeni za nošenje i u predanom prtljagu te da će prilikom skeniranja prtljaga biti oduzeti. Ne treba posebno spominjati da zbog prenošenja nekih predmeta i supstanci možete i krivično odgovarati te to imajte na umu prije svakog leta.

 

Hrana i piće

Što se tiče unošenja hrane u avion, često vlada mišljenje da je hrana strogo zabranjena, te da u avion možemo ponijeti samo prehrambene proizvode koji smo kupili u duty free radnjama.

Međutim, to je samo djelimično točno. Hranu kao što je sendvič, grickalice, slatkiši i sjemenke je dozvoljeno unijeti u avion, no s druge strane, džem, med, kečap, majoneza te voćni jogurt, mlijeko i sok se ne smiju unositi u avion. Ovi proizvodi spadaju u tekućine te se i na njih odnosi pravilo o količini od najviše 100 ml.

 

Stvari iz svakodnevne upotrebe

Pored informacija o dosad navedenim stvarima koje (ne) smijemo nositi sa sobom u avion, putnici se često pitaju šta od predmeta iz svakodnevne upotrebe mogu ponijeti u avion.

Tako u ručnom prtljagu možete nositi noktaricu te male škarice za rezanje noktiju, škarice za papir, pincetu, jednokratne britvice, tekućinu za kontaktne leće, igle za šivanje i pletenje te predmete kao što su kišobran i štap za pomoć pri hodanju.

U avion je također moguće unijeti i invalidska te dječja kolica.

Što se tiče upaljača i šibica, oni su većinom dozvoljeni ukoliko ih nosite u džepu ili u privatnom prtljagu kao što je torbica, no nemojte ih stavljati u ručni prtljag.

Otvarači za boce s čepovima od pluta većinom nisu dozvoljeni jer se ubrajaju u potencijalno opasne predmete. Isto vrijedi i za džepne nožiće na kojima se nalazi više različitih otvarača i oštrica, pa ako ne želite da vam ih oduzmu na aerodromu, njih isto ostavite kod kuće.
 

Savjet više: što se tiče ručne prtljage je da, pored vrijednih stvari, u njemu ponesete i nešto rezervne odjeće. Nije rijetkost da se predani prtljag zagubi, pa je uvijek dobro sa sobom imati rezervnu majicu, čarape i donje rublje.

  Priprema za putovanje - Sve