CHECK IN
Ukoliko putujete zrakoplovom, provjerite vrijeme prijave na let, kako bi stigli obaviti sve formalnosti;

-domaći letovi: minimalno 1,5 sata prije leta

-međunarodni letovi: minimalno 2,5 sata prije leta

 

PUTNI DOKUMENTI
Putni dokumenti podliježu Vašoj provjeri i osobnoj odgovornosti prilikom putovanja, a bitni je sljedeće:

-za putovanja unutar država Europske Unije osobna iskaznica ili putovnica moraju biti važeći još minimalno 3 mjeseca nakon povratka sa putovanja.

-za putovanja izvan Europske Unije (ostatak svijeta) obavezna je putovnica koja mora biti važeća još minimalno 6 mjeseci nakon povratka sa putovanja.

 

Brojne destinacije traže ishodovanje vize za ulazak u zemlju stoga Vas molimo da provjerite na stranicama www.mvep.hr treba li Vam viza, te da svakako obratite pažnju na potrebno vrijeme za izradu viza, kako biste na vrijeme mogli dobiti dokument za ulazak na određenu destinaciju.

Za ishodovanje vize potrebno je imati najmanje dvije slobodne stranice u putovnici, ne računajući stranice koje su obilježene s nazivom „Bilješke“.

 

NESTANAK ILI KRAĐA PUTNIH DOKUMENATA
Ukoliko se dogodi situacije krađe/nestanka putnih dokumenata potrebno je da napravite prijavu u najbližoj policijskoj postaji te da zatražite pismenu potvrdu.

Preporuka je da skenirate putovnicu te da je pošaljete na svoju e-mail adresu ali i da je imate u isprintanom obliku što će Vam uvelike olakšati proceduru u ovakvim neželjenim slučajevima.

 

CJEPIVA
Za određene destinacije potrebno je cijepiti se.

Provjerite najnovije informacije vezane uz cjepiva koja su potrebna za putovanja u određene destinacije na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo na www.stampar.hr
 

LIJEKOVI
Lijekove koje koristite po preporuci liječnika pakirajte u ručnu prtljagu, a preporučuje se da sa sobom ponesete liječničku potvrdu. Također, treba provjeriti koja je dozvoljena količina lijekova prilikom ulaska u pojedinu državu, a moguće je da se i pojedini sastojci lijekova smatraju zabranjenima za unos u destinaciju.
 

NOVAC
Provjerite prije polaska koja se valuta koristi na planiranoj destinaciji te količinu gotovine koju možete nositi preko granice bez potvrde. Preporuka je da se na destinaciji nosi količina novca koja je dovoljna za jedan dan, a ostatak da se pohrani u sefu. Također, preporučamo i da prilikom nošenja novca razdijelite gotovinu na dva mjesta (npr. dio u torbici, a dio u džepu) kako bi u slučaju neželjenih situacija ipak imali dostatno novca za povratak u hotel.
 

PUTNO OSIGURANJE
Tijekom rezervacije putovanja savjetuje se sklapanje police osiguranja koja prema standardnim pravilima mora biti zaključena unutar nekoliko dana od rezervacije smještaja/avio karata. Kompletna polica osiguranja sastoji se od zdravstvenog osiguranja,osiguranja od otkaza, osiguranje prtljage, osiguranje nezgode i od osobne odgovornosti.
 

SAVJET VIŠE

Tijekom putovanja možda nećete biti u prilici pronaći mjesto gdje biste mogli napuniti mobitel pa iz tog razloga bilo bi najbolje da za putovanja imate prijenosnu bateriju (power bank). Također, za brojne destinacije neophodan je adapter stoga dobro provjerite informacije vezano uz destinacije na koju putujete kako bi izbjegli početne neugodne situacije prilikom dolaska na destinaciju.

Prije nego što krenete na putovanje, skinite mape na svoj mobitel. Na ovaj način ćete u svakom trenutku znati gdje se nalazite te ćete uštedjeti na troškovima roaminga, pogotovo ako putujete na drugi kontinent. Uvijek se možete potruditi naći mjesto sa free wi-fi-jem no teško da će ono biti besplatno u blizini zračne luke, autobusnog ili željezničkog kolodvora.

Preporučamo da osobne dokumente (putovnice, osobne iskaznice), novce, kreditne kartice, te putne dokumente (avio karte, vouchere i dr.) prilikom izlaska iz hotelske sobe pohranite u hotelski sef.

  Priprema za putovanje - Sve